Mindfulnesstraining

 

Voor wie

Piekeren, stress, slecht slapen, weinig energie, snel boos, angst, paniek... Herkenbaar voor je? Misschien is een mindfulnesstraining dan iets voor jou. De Mindfulness- Based Stress Reduction (MBSR) training is geschikt om kennis te maken met mindfulness. Ook als je geen klachten hebt, kun je de training volgen om bewuster en evenwichtiger te leren leven. De training wordt gegeven in een kleine groep van 4 tot 8 personen. Dit betekent veel persoonlijke aandacht en een veilige sfeer.

 

INHOUD

De training bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 2,5 uur en een stiltedag. Tijdens de sessies maak je kennis met verschillende meditatie- en bewegingsoefeningen en leer je hoe je mindfulness kunt inzetten in onder andere het omgaan met stress. Alle oefeningen worden nabesproken en je krijgt uitleg over bijvoorbeeld de werking van de geest, de samenhang tussen lichaam en geest en de neiging tot automatisch reageren. Ook is er aandacht voor het ontwikkelen van een vriendelijke en zorgzame houding naar jezelf en anderen. Je wordt gestimuleerd om zelf elke dag drie kwartier tot een uur thuis te oefenen. Je krijgt audiobestanden en een werkmap met uitleg en oefeningen voor het toepassen van mindfulness in het dagelijks leven.

 

Praktische info

Data en tijdstip nader te bepalen.

De training kost € 450,- inclusief BTW en materiaal. Ik ben opgeleid tot categorie 1 trainer en ben lid van de beroepsvereniging VMBN. Dit betekent dat veel zorgverzekeraars een deel van de training vergoeden. Bekijk de website van Zorgwijzer of raadpleeg de polis van je zorgverzekering voor meer informatie. Ook zijn er steeds meer werkgevers die de training vergoeden.

De training vindt plaats in Studio Da Vasco in de Baarsjes in Amsterdam West (Vasco da Gamastraat 10) of Praktijk Zuidwest nabij Hoofddorpplein in Amsterdam Zuid (Hillegomstraat 12).

 
  • “Ik vind het echt heel bijzonder. Ik heb er zoveel van geleerd, dat neem ik de rest van m’n leven mee. Ook door hoe je mij begeleidt. Omdat je alles positief wist te draaien waardoor ik elke keer heel veel vertrouwen kreeg. Dank je wel voor de duurzame lessen."

    — Deelnemer mindfulnesstraining

  • “Je bent geduldig, aandachtig, empathisch, open en geïnteresseerd. Je creëert een warme en veilige omgeving en geeft waardevolle tips.”

    — Deelnemer mindfulnesstraining

  • “Je bent heel vriendelijk, rustig en kalm. Je betrekt alle deelnemers zonder te forceren, schept een veilige sfeer en reageert op heel prettige wijze op opkomende emoties van deelnemers.”

    — Deelnemer mindfulnesstraining

  • “Een fijne meditatie en begeleiding. Inspirerend, zuiver en prettig om naar te luisteren.”

    — Deelnemer begeleide meditatie

  • "Ik vond het erg leuk dat Inge vandaag iets wilde vertellen over faalangst en perfectionisme. Ze deed het heel goed en gevoelig, 25 lastige pubers waren doodstil en respectvol aan het luisteren."

    — Docent voortgezet onderwijs

  • “Mijn groep vond jouw presentatie heel waardevol. Je bent een geboren verteller! Zoals je daar zat, heb je een heel clubje leerlingen weten te bereiken.”

    — Docent voortgezet onderwijs

 Veelgestelde vragen

  • Het is lastig om de betekenis van mindfulness in woorden te vatten. Je moet mindfulness ervaren om te weten wat het is. Meestal vertalen we mindfulness met “aandachtigheid” of “opmerkzaamheid”. Opmerken wat je ervaart, terwijl je het ervaart. Vaak ervaar je in het dagelijks leven het tegenovergestelde van mindfulness, bijvoorbeeld wanneer je in gesprek met iemand anders niet luistert, vergeet waar je je sleutels hebt neergelegd, eet zonder het eten te proeven of op onze fiets al bezig bent met je volgende afspraak. Je bent dan in gedachten verzonken, je niet bewust van wat je denkt, voelt of doet. Je handelt op de automatische piloot. Je kunt je mindfulness vergroten door beoefening. Net zoals je piano leert spelen door te oefenen en niet door er een boek over te lezen.

  • MBSR staat voor Mindfulness-Based Stress Reduction. De training is ruim 40 jaar geleden ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn in het ziekenhuis van de Universiteit van Massachusetts voor patiënten met chronische pijn. De training gaf hun inzicht in hun pijn, de zorgen en de stress hierover en de manier waarop zij hiermee omgingen. In plaats van reacties die de stress vaak vergroten, trainde Kabat-Zinn patiënten om zich op een andere manier tot hun klachten te verhouden. Dit bleek zo’n succesvolle benadering dat MBSR inmiddels wereldwijd en binnen uiteenlopende settings wordt gegeven.

  • Mindfulness staat al jaren wetenschappelijk in de belangstelling. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de MBSR training effectief is bij o.a. stress en burn-out(klachten), lichamelijke klachten die stress- en spanningsgerelateerd zijn, vermoeidheid, slapeloosheid, piekeren, onzekerheid, zelfkritiek en zorgelijkheid. Dagelijks oefenen is voorwaarde voor het effect.

  • Sommige situaties zijn ongeschikt als startpunt van de training, ook wel contra-indicaties genoemd. Bekende contra-indicaties bij de mindfulnesstraining (MBSR) zijn suïcidaliteit, ernstige drugs- of alcoholverslaving, acute psychotische of manische verschijnselen en ernstige vorm van trauma. Ook als er sprake is van (chronische) depressie is de MBSR training misschien minder geschikt. Er kan dan beter gekozen worden voor de Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) training waarbij oefeningen in mindfulness gecombineerd worden met aspecten van cognitieve gedragstherapie.

    Als je onder behandeling bent binnen de geestelijke gezondheidszorg en niet bent doorverwezen door je behandelaar, dan raad ik je aan om eerst te overleggen met je behandelaar of de training op dit moment geschikt voor je is. Verder is het bij ingrijpende veranderingen in het leven, zoals een scheiding, verhuizing, verlies van baan of periode van rouw, wellicht verstandiger om te wachten met de training. Mindfulness is geen middel om acute problemen of crises op te lossen. In zo’n periode is het ook vaak moeilijk om tijd vrij te maken voor de training en het huiswerk. Je kunt dan beter op een later moment starten met de training. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen om te overleggen.