Compassietraining

 

Voor wie

Misschien heb je gemerkt dat de beoefening van mindfulness je goed doet, maar vind je het moeilijk om te blijven oefenen. De inzichten beperken zich tot je hoofd en worden niet echt onderdeel van je leven. Je hebt moeite om een balans te vinden tussen het zorgen voor anderen en het zorgen voor jezelf of om daarbij een milde, vriendelijke houding te ontwikkelen. Je voelt je kwetsbaar en (over)belast, bijvoorbeeld door de gevolgen van ziekte, onverwerkt verdriet, gevoelens van eenzaamheid, familieomstandigheden of prestatiedruk op het werk. Je hebt last van hardnekkige patronen zoals de lat hoog leggen voor jezelf, streng en kritisch zijn naar jezelf en/of anderen, jezelf terugtrekken en isoleren, over je eigen grenzen heen gaan en/of gevoelens van schuld, schaamte of minderwaardigheid.

In al deze gevallen kun je baat hebben bij een compassietraining. Er wordt van je verwacht dat je eerder een basistraining in mindfulness hebt gevolgd, zoals MBSR of MBCT, Breathworks of een ander mindfulness-based programma. De compassietraining bouwt namelijk voort op het fundament van de mindfulness en vraagt om bereidheid tot nader zelfonderzoek.

Maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom die hun mindfulnessbeoefening willen verdiepen en op zoek zijn naar manieren om compassievoller in het leven te staan. Zo is de training heel geschikt voor zorgprofessionals, docenten, coaches, trainers en andere mensen die werken met mensen, mits zij zelf vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness. De training wordt gegeven in een kleine groep van 4 tot 8 personen met veel persoonlijke aandacht en oog voor een veilige sfeer.

 

INHOUD

De Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) training bestaat uit 8 sessies van 2,5 uur die tweewekelijks plaatsvinden. Daarnaast is er een stiltedag die in overleg aangeboden wordt als hele of als halve dag, of met dezelfde duur als de andere sessies. Net als de mindfulnesstraining is de compassietraining een ervaringsgerichte training. Dat betekent dat je vooral zelf gaat oefenen, ervaren en voelen in plaats van te analyseren en te verklaren waarom bijvoorbeeld een compassievolle houding naar jezelf of anderen lastig voor je is. Je leert vaardigheden te ontwikkelen in contact met ongemak, pijn en stress en gaat oefenen om meer warmte, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren. Je krijgt uitleg over verschillende aspecten van compassie en wordt gestimuleerd om dagelijks drie kwartier tot een uur te oefenen met behulp van geluidsbestanden en een boek met uitleg en oefeningen (huiswerk). Net als bij de mindfulnesstraining vindt er uitwisseling van ervaringen plaats in de groep, waarbij je altijd vrij bent in wat je wel en niet wilt delen.

 

Praktische info

Data en tijdstip nader te bepalen.

De training kost € 500,- euro inclusief BTW en boek. De Compassietraining (MBCL) wordt vooralsnog niet vergoed door zorgverzekeraars. Werkgevers zijn vaak wel bereid om de training voor hun werknemers te vergoeden.

De training vindt plaats in Studio Da Vasco in de Baarsjes in Amsterdam West (Vasco da Gamastraat 10) of Praktijk Zuidwest nabij Hoofddorpplein in Amsterdam Zuid (Hillegomstraat 12).

 
  • “Ik vind het echt heel bijzonder. Ik heb er zoveel van geleerd, dat neem ik de rest van m’n leven mee. Ook door hoe je mij begeleidt. Omdat je alles positief wist te draaien waardoor ik elke keer heel veel vertrouwen kreeg. Dank je wel voor de duurzame lessen."

    — Deelnemer mindfulnesstraining

  • “Je bent geduldig, aandachtig, empathisch, open en geïnteresseerd. Je creëert een warme en veilige omgeving en geeft waardevolle tips.”

    — Deelnemer mindfulnesstraining

  • “Je bent heel vriendelijk, rustig en kalm. Je betrekt alle deelnemers zonder te forceren, schept een veilige sfeer en reageert op heel prettige wijze op opkomende emoties van deelnemers.”

    — Deelnemer mindfulnesstraining

  • “Een fijne meditatie en begeleiding. Inspirerend, zuiver en prettig om naar te luisteren.”

    — Deelnemer begeleide meditatie

  • "Ik vond het erg leuk dat Inge vandaag iets wilde vertellen over faalangst en perfectionisme. Ze deed het heel goed en gevoelig, 25 lastige pubers waren doodstil en respectvol aan het luisteren."

    — Docent voortgezet onderwijs

  • “Mijn groep vond jouw presentatie heel waardevol. Je bent een geboren verteller! Zoals je daar zat, heb je een heel clubje leerlingen weten te bereiken.”

    — Docent voortgezet onderwijs

 Veelgestelde vragen

  • Compassie betekent mededogen. Een milde en zorgzame houding bij pijn, stress en lijden in onszelf en in anderen en de bereidheid om ons in te zetten om dit lijden te verlichten. Compassie helpt dus bij de moeilijke ervaringen in ons eigen leven en het leven van anderen. Ze vraagt enerzijds om zachtheid en invoelingsvermogen, anderzijds om moed om pijn en lijden onder ogen te zien en te onderzoeken hoe we hier zo goed mogelijk mee om kunnen gaan. Compassie is in elk mens aanwezig, maar heeft niet bij iedereen de kans gekregen om tot bloei te komen. Gelukkig kan het door beoefening ontwikkeld en verdiept worden en dat is precies wat we in de compassietraining (MBCL) doen.

  • Wij zijn in het Westen geneigd bij compassie vooral te denken aan mededogen naar anderen toe. Maar compassie kan ook naar onszelf toe ontwikkeld worden. We spreken dan ook wel van zelfcompassie. In het Oosten wordt echter helemaal geen onderscheid gemaakt tussen compassie en zelfcompassie. Men spreekt simpelweg van compassie die zowel onszelf als anderen omvat. In tegenstelling tot wat wij soms denken is beoefening van compassie naar onszelf toe niet egocentrisch. Ze zorgt juist voor een gezonde relatie met onszelf en ook voor meer openheid, verbondenheid en mededogen met anderen.

  • De Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) is een compassietraining die is ontwikkeld door Erik van den Brink en Frits Koster. Het is een vervolg- en verdiepingstraining voor deelnemers die al een mindfulnesstraining gevolgd hebben. MBCL is gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat (zelf)compassie van belang is voor onze fysieke en psychische gezondheid. Aanvankelijk werd MBCL in de geestelijke gezondheidszorg aangeboden aan cliënten, maar al gauw bleek dat de training ook waardevol was voor de hulpverleners zelf. Inmiddels wordt MBCL niet alleen binnen de (geestelijke) gezondheidszorg gegeven, maar ook binnen o.a. het onderwijs, het bedrijfsleven en de geestelijke verzorging. Kortom overal waar mensen zoeken naar manieren om pijn, stress en lijden te verlichten en gezonder en gelukkiger te leven.

  • Verschillende wetenschappelijke studies laten zien dat na het volgen van een MBCL training:

    - mindfulness, zelfcompassie, kwaliteit van leven en veerkracht toenemen

    - depressie, zelfkritiek, angst en stressbeleving afnemen

  • Net als bij de mindfulnesstraining (MBSR) is de compassietraining (MBCL) niet voor iedereen geschikt. Bekende contra-indicaties zijn een onvoldoende basis in de beoefening van mindfulness, crisis achtige omstandigheden, acute psychiatrische stoornissen en/of suïcidegevaar die een andere aanpak vereisen, instabiele bipolariteit of psychose, actueel misbruik alcohol of drugs en/of geen overeenstemming met andere betrokken hulpverleners. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen om te overleggen.